korkidis 1
Επιστολή του Προέδρου της ΕΣΕΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου «ΕΝΩΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ»

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2015
Αρ. πρωτ.: Σ. 4768

Επιστολή του Προέδρου της ΕΣΕΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου «ΕΝΩΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ»

Βασίλη Κορκίδη
προς τους Έλληνες εμπόρους

Αγαπητές/οί συνάδελφοι,

Ο επαγγελματικός μας χώρος συνεχίζει να διέρχεται μια πρωτόγνωρη και παρατεταμένη κρίση, η οποία κάθε μέρα αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στη λειτουργία όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων. Των καταστημάτων μας, που αποτελούν κομμάτι της ύπαρξής μας και συμπυκνώνουν τους κόπους και τις αγωνίες μιας ολόκληρης ζωής.

Τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που συνοδεύουν την καθημερινότητά μας τα τελευταία έξι χρόνια έχουν επηρεάσει εμάς τους ίδιους, τις οικογένειές μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο δυναμισμός, το χαμόγελο και η αισιοδοξία που πάντα μας χαρακτήριζαν ως εμπόρους, να έχουν δώσει τη θέση τους στην αγωνία, την ανασφάλεια, την απαισιοδοξία, τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό μας.

Oι Έλληνες έμποροι, όμως, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι, να επιμείνουμε δυναμικά, να διαφυλάξουμε την επαγγελματική μας υπόσταση και να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην διαρραγεί η συνοχή της ελληνικής μεσαίας τάξης. Πιστεύω ακράδαντα πως η θεσμική αλληλεγγύη και η σοβαρή εκπροσώπηση είναι οι παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίδοτο στην κρίση και στα ανελέητα μέτρα των τριών μνημονίων που συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν και μας έχουν οδηγήσει στην οικονομική ανέχεια και την επιχειρηματική παρακμή.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να επισημάνω ότι οι εκλογές της ΕΣΕΕ στο τέλος του 2015, δυστυχώς θα διεξαχθούν για άλλη μία φορά υπό το βάρος αυτής της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης για το ελληνικό εμπόριο, αλλά το εκλογικό διήμερο στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2015, πρέπει να είναι μια γιορτή και μία ευκαιρία ανανέωσης και αναβάθμισης της ΕΣΕΕ. Οφείλουμε, λοιπόν, να επικεντρωθούμε στην ορθή επιλογή αξιόλογων προσώπων και στην εκλογή ικανών συναδέλφων μας. Σε καμία περίπτωση, δεν θα ήθελα η προεκλογική περίοδος του ενός μηνός που μεσολαβεί, να επηρεάσει στο παραμικρό την εσωτερική λειτουργία και τις διεκδικητικές προσπάθειες της Συνομοσπονδίας μας, αφού τα προβλήματα του κλάδου μας είναι καθημερινά και τεράστια όπως η υπερφορολόγηση, το ασφαλιστικό, οι οφειλές στον ΟΑΕΕ, τα "κόκκινα" δάνεια και το δικαίωμα στη "δεύτερη ευκαιρία". Παράλληλα, απαιτείται εγρήγορση και συνεχής παρακολούθηση στην επιμονή των δανειστών να επιβάλλουν στην αγορά τις ελαττωματικές εργαλειοθήκες Νο 1 και Νο 2 του ΟΟΣΑ.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των αυξημένων υποχρεώσεων και των ευθυνών που απορρέουν από τη θέση του Πρόεδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, θα θεωρήσω ιδιαίτερη τιμή να έχω την αποδοχή και την στήριξή σας για να ολοκληρώσω τη προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί. Χρειάζομαι όμως και την επόμενη τριετία, την πολύτιμη βοήθεια όλων σας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ως κλάδος, μια τρίτη μνημονιακή περίοδο με σειρά από τεράστιες ανατροπές για το μέλλον της μικρής και μεσαίας ελληνικής εμπορικής επιχείρησης.

Είναι πίστη μου, ότι ενωμένο το ελληνικό εμπόριο μπορεί και πρέπει, με το πείσμα που διαθέτει, να τα καταφέρει και γι’ αυτόν το λόγο μαζί με πολλούς άξιους συναδέλφους, από όλη την Ελλάδα, σας απευθύνω κάλεσμα να συμμετάσχετε ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων στο διευρυμένο, ενιαίο και ανοιχτό σε όλους συνδυασμό μας «ΕΝΩΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ». Παραμερίζοντας, έτσι, έμπρακτα, κάθε πολιτική, κομματική και προσωπική τοποθέτηση, επιλέγουμε πάνω από όλα να ενώσουμε τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας και να παλέψουμε μαζί αποκλειστικά και μόνο για τη τύχη και το μέλλον των μικρομεσαίων του ελληνικού εμπορίου.

Σας καλώ επίσης, ανεξαρτήτως επιλογής, με την αθρόα συμμετοχή σας στις αρχαιρεσίες του τριτοβάθμιου φορέα εκπροσώπησης μας να σταθείτε όλοι δυναμικά δίπλα στην ΕΣΕΕ και να συμβάλλετε ενεργά σε μία επίπονη αλλά κοινή προσπάθεια.

Για να αντιμετωπίσουμε, σε μία ακόμα δύσκολη περίοδο, τις μεγάλες προκλήσεις που αναδύονται για την ελληνική αγορά, το εμπόριο και τις επιχειρήσεις.
Για να διαμορφώσουμε τις ευκαιρίες εκείνες στις οποίες έχουν δικαίωμα όλοι οι μικρομεσαίοι έμποροι να ενημερώνονται και να συμμετέχουν επί ίσοις όροις.
Για να μπορούμε εμείς και τα παιδιά μας να είμαστε όλοι παρόντες στο εμπόριο του μέλλοντος και να διαχειριστούμε τη ψηφιακή οικονομία του αύριο.

Μετά από έξι χρόνια σκληρής δουλειάς και εμπειρίας στο τιμόνι της ΕΣΕΕ και με τη συνείδησή μου καθαρή, ότι πάντα προσπαθώ να σκέφτομαι αυστηρά αλλά δίκαια, να μιλάω ειλικρινά και να ενεργώ έντιμα, σας ζητώ ευθαρσώς να μας δώσετε τη ψήφο και την εμπιστοσύνη σας για την τριετία 2015-2018, επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο «ΕΝΩΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ», για το οποίο είμαι περήφανος και είναι τιμή μου να είμαι επικεφαλής.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους, από καρδιάς.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Βασίλης Κορκίδης

Κύλιση στην Αρχή