ΣΗΜΕΡΑ
5 ΜΑΪΟΥ ΤΟ 1936

ΙΔΡΥΘΗΚΕ
Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΑΥΠΛΙΟΥ

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

O Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχουμε, δημιουργήθηκε το 1934 από ένα και πoλύ μικρό αριθμό εμπόρων της Πόλης μας, με πρωτεργάτη τον συνάδελφο – έμπορο υφασμάτων Nίκο Αναγνωστόπουλο ο οποίος ανέλαβε και Πρόεδρος του Σωματείου παραμένοντας στη θέση αυτή για αρκετά χρόνια.
Τη θέση του Προέδρου στη συνέχεια την ανέλαβαν, πολύ αξιόλογοι και ικανοί συνάδελφοι όπως, ο Λάμπρου Μιχαήλ (Γενικό Εμπόριο), ο Μπελέζος Θεόδωρος (Υφάσματα), ο Χριστόπουλος Ιωάννης (Εμπόριο Χαρτικών), ο Μπελέζος Γεώργιος (Υφάσματα), ο Παϊβανάς Νικόλαος (Λευκά Είδη), ο Κορούλης Γεώργιος (Υφάσματα), ο Παπαθανασίου Ευάγγελος (Κεντήματα), ο Μπελέζος Κων/νος (Ενδύματα), ο Αργυρόπουλος Τάκης (Κοσμήματα – Ωρολόγια).

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον επί πολλά χρόνια Γ. Γραμματέα του Συλλόγου και κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ένα μικρό χρονικό διάστημα και Πρόεδρος (Νομικός – Έμπορος Καλλυντικών & Δώρων) Τούμπα Βασίλη ή Λάκη.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του τότε Διοικητικού Συμβουλίου ήταν και η επίσημη αναγνώριση και λειτουργία του Σωματείου.
Με τις δικές τους γνώσεις, αλλά συλλέγοντας και πληροφορίες - μέσω των προμηθευτών τους - κατάφεραν να συντάξουν ένα καταστατικό με αναφορά στους σκοπούς και τις αρχές για τις οποίες θα λειτουργούσε το Σωματείο και το οποίο κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο του Ναυπλίου προς έγκριση και αναγνώριση για την απόκτηση επίσημης παρουσίας.
Εγκρίθηκε και αναγνωρίσθηκε επίσημα το 1936 με την 237/13.05.1936 απόφαση του Πρωτοδικείου Ναυπλίου.


Διατελέσαντες πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου

anagnostopoulos   lamprou   mpelezos   xristopoulos

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
1ος Πρόεδρος
Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου
από το 1936 εως 1941

  ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
2ος Πρόεδρος
Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου
από το 1941 εως 1948
  ΜΠΕΛΕΖΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
3ος Πρόεδρος
Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου
από το 1948 εως 1957
 

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
4ος Πρόεδρος
Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου
από το 1957 εως 1960

             
paivanas   koroylis   mpelezos a    
ΠΑΪΒΑΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
5ος Πρόεδρος
Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου
από το 1960 εως 1962
  ΚΟΡΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
6ος Πρόεδρος
Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου
από το 1962 εως 1964
  ΜΠΕΛΕΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
7ος Πρόεδρος
Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου
από το 1964 εως 1967
   
             

Σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Ιδρύθηκε το 1936 από τους αείμνηστους συμπολίτες μας Ν.Αναγνωστόπουλος, Μ.Λάμπρου, Θ.Μπελέζος, Ι.Χριστόπουλος, Ν.Παϊβανάς, Γ.Κορούλης, Γ.Μπελέζος, Ε.Παπαθανασίου, Λαμπρόπουλος, Β.Τούμπας, Φρέντζος, Σκολαρίκος, Ξηνταρόπουλος, Μπαρακάρης, Κυριακόπουλος, Μπογιάντης, Καπετανόπουλου, Πανταζοπούλου, Κοίνης και Δημόπουλος.

Ο Σύλλογος μας ήταν πάντοτε παρών σε όλες τις αναπτυξιακές προσπάθειες, κατέθετε και εξακολουθεί να καταθέτει προτάσεις για ζητήματα που αφορούν όχι μόνο στον εμπορικό κόσμο της πόλεως αλλά σε όλους τους πολίτες του Ναυπλίου. Στάθηκε και στέκεται πάντοτε στο πλευρό των συναδέλφων εμπόρων , προωθώντας όλα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους.

Ο εμπορικός κόσμος του Ναυπλίου αποτελεί όχι μόνο ένα ισχυρό στήριγμα της οικονομίας του τόπου αλλά και ένα σημαντικό συνομιλητή στο διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού καθώς και με την δημόσια διοίκηση.

Στη μακρά πορεία του έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Οι έμποροι δεν είναι μόνο η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας του Ναυπλίου με πολύπλευρη δράση και προσφορά τοπική και εθνική.

Αναλογιζόμενος τη διαδρομή αυτού του Συλλόγου, που υπηρετήθηκε από τους παλαιότερους, τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες της πόλης μας τις δύσκολες εποχές και κυρίως προ και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αισθήματα δέους και σεβασμού με κατακλύζουν.

Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης του αδυσώπητου ανταγωνισμού είναι ανάγκη να σεβόμαστε το θεσμό και να στηρίζουμε τα εκάστοτε διοικητικά συμβούλια τα οποία δαπανούν κόπο και χρόνο για να φροντίζουν τα συμφέροντα του κλάδου.

Σήμερα την περίοδο της κρίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου προσαρμόζεται στις εξελίξεις, οργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια για τα μέλη του και τους εργαζόμενούς τους χωρίς να παραλείπει και την κοινωνική του δράση. Παρεμβαίνει και υποβάλλει προτάσεις στον Δήμο, καταγγέλλει το παρεμπόριο, το άστεγο και πλανόδιο εμπόριο και άλλα.

Σήμερα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου είναι μέλος στη ΟΕΣΠ & Ν.Ε καθώς και στην ΕΣΕΕ. Με άψογη συνεργασία με τα προεδρία αυτών καθώς και με το Επιμελητήριο Αργολίδας.

Ας ευχηθούμε ο Σύλλογος μας πιστός στις παρακαταθήκες των προγόνων μας, να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο, συμβάλλοντας στην πρόοδο όλων των εμπόρων – επιχειρηματιών αλλά και στην πρόοδο του τόπου μας και της πατρίδας μας.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου

Γεώργιος Παϊβανάς

Κύλιση στην Αρχή